Οι Γιατροί Παροτρύνουν: "Κρατήστε Πάση Θυσία τα Πρώτα Δόντια των Παιδιών σας"

Οι Γιατροί Παροτρύνουν: "Κρατήστε Πάση Θυσία τα Πρώτα Δόντια των Παιδιών σας"

Διαφ.
Loading...

Η απώλεια ενός πρώτου δοντιού είναι κάτι σαν ορόσημα για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα σημάδι ότι μεγαλώνουν!

Και σε πολλές οικογένειες, σημαίνει επίσης να βρουν λίγα χρήματα κάτω από το μαξιλάρι τους το επόμενο πρωί από τη «νεράιδα των δοντιών».

Αν έχετε δικά σας παιδιά, μπορεί να βάλατε εσείς οι ίδιοι χρήματα κάτω από τα μαξιλάρια των παιδιών σας για να γιορτάσουν αυτό το νέο στάδιο στη ζωή τους.

Αλλά τι κάνετε με το δόντι αφού το ανταλλάξετε για ένα χαρτονόμισμα; Μερικοί άνθρωποι τα κρατούν ως συναισθηματικά αναμνηστικά, όμως οι περισσότεροι απλά τα πετάνε.

Στην τελική, τι αξία μπορεί να έχει ένα παιδικό δόντι πραγματικά για σας;

Λοιπόν, όπως φαίνεται, αρκετά.

Μια μελέτη το 2003 έδειξε ότι τα πρώτα δόντια των παιδιών είναι μια πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων, τα οποία είναι σαν πρωτοκύτταρα και μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλαπλά είδη κυττάρων εάν χρειαστεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν αργότερα στη ζωή, ένα παιδί χρειαστεί ιστό μεταμόσχευσης για οποιονδήποτε λόγο, τα βλαστοκύτταρα από τα δόντια του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του απαραίτητου ιστού. Αρκετά ενδιαφέρον!

Δυνητικά, η πρακτική της αποθήκευσης των πρώτων δοντιών μπορεί να σώσει ζωές και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την εκπληκτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Ουισκόνσιν, τα περισσότερα παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δόντια γύρω από την ηλικία των έξι ετών και το τελευταίο δόντι τους γύρω από την ηλικία των 12 ετών.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε όταν κάποιο δόντι κουνιόταν, και στη συνέχεια η περίεργη απουσία ενός δοντιού όταν τελικά έπεφτε.Αλλά τι θυμόμαστε περισσότερο; Την υπόσχεση της ανταμοιβής με χρήματα, μια ευγενική χορηγία νεράιδας των δοντιών!

Η παράδοση της νεράιδας των δοντιών προέρχεται στην πραγματικότητα αρκετά μακριά (μερικοί πιστεύουν ότι η ιδέα μιας νεράιδας δοντιών χρονολογείται από τον 13ο αιώνα).

Μερικοί το συνδέουν με την παλιά νορβηγική κουλτούρα, όπου τα πρώτα δόντια των παιδιών θεωρούνταν καλή τύχη.

Άλλοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης συγκεκριμένες παραδόσεις που αφορούν τα πρώτα παιδικά δόντια. Σε μερικούς πολιτισμούς, τα παιδιά ρίχνουν τα παιδικά δόντια στον αέρα ή στο έδαφος. Σε άλλους πολιτισμούς, τα παιδιά θάβουν τα παιδικά δόντια του παιδιού τους.

Όπως αποδεικνύεται, τα παιδικά δόντια μπορούν πραγματικά να φέρουν καλή τύχη, αλλά με πιο επιστημονική έννοια. Το 2003, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδικά δόντια περιέχουν βλαστοκύτταρα τα οποία, εάν διατηρηθούν γρήγορα μετά την πτώση, μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια και να διατηρηθούν σε περίπτωση μεταγενέστερων ιατρικών προβλημάτων στη ζωή.

Το να πάρετε χρήματα από τη νεράιδα των δοντιών είναι αρκετά φοβερό, αλλά το να έχετε την ευκαιρία να αναπτυχθούν καρδιακά κύτταρα από ένα παλιό δόντι; Αυτό είναι σίγουρα συναρπαστικό!Προκειμένου να διατηρηθούν τα βλαστοκύτταρα, τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρηθούν φρέσκα. Διαφορετικά, τα βλαστοκύτταρα υποβαθμίζονται και χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, η απλή διατήρηση των δοντιών του παιδιού σας σε ένα κουτί δεν πρόκειται να τα συντηρήσει.

Διαφορετικά, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες κλινικές βλαστοκυττάρων για να διατηρήσουν σωστά τα δόντια των παιδιών τους. Για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια υπηρεσία, θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας προτού βγουν τα δόντια του παιδιού σας.

Ο οδοντίατρός σας θα συνεργαστεί με την κλινική για την ασφαλή μεταφορά των δοντιών του παιδιού σας, όπου τα βλαστοκύτταρα θα αποθηκευτούν για πιθανή μελλοντική χρήση (αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ).

Τα βλαστοκύτταρα εξάγονται από τα δόντια και τοποθετούνται σε θάλαμο κρυοσυντήρησης υγρού αζώτου, όπου θα παραμείνουν ανέπαφα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χρόνια.

Αν αργότερα στη ζωή, το παιδί χρειαστεί τα βλαστοκύτταρά του, τα δείγματα βγαίνουν από την αποθήκευση και αποστέλλονται στον γιατρό τους.

Μια τέτοια υπηρεσία είναι αρκετά ακριβή, αλλά αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε ότι τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας θα είναι πάντα διαθέσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, τα παιδιά σας πιθανώς θα πιστεύουν ότι είναι πραγματικά φοβερό που τα δόντια τους αποθηκεύονται σε ένα θησαυροφυλάκιο!

Την επόμενη φορά που το παιδί σας χάσει κάποιο δόντι του, έχετε υπόψη σας μια τέτοια σκέψη!

Διαβάστε περισσότερα...
loading...
Loading...